Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Om gravsten

Der er mange valg, der skal træffes, når du skal vælge gravsten. Stenhuggeren kan hjælpe dig, men her kan du her se nogle af de spørgsmål, du formentlig skal tage stilling til, inden du træffer dit valg.

 • Stenstørrelse – hvad passer til gravstedet, og hvad passer til din smag, dine ønsker og behov?
   
 • Farvevalg – hvilken farve skal stenen have, og hvilken farve skal skriften have?
   
 • Inskriptioner – hvilken type inskriptioner findes der, og hvordan passer de til forskellige sten?
   
 • Figurer og andre kunstneriske udtryk – hvilke kunstneriske virkemidler kan stenhuggeren gøre brug af, så du får det udtryk, du ønsker?
   
 • Lokalkendskab – hvilke traditioner, servitutter og retningslinjer eksisterer for den pågældende kirkegård? Brug en stenhugger fra Stenhuggerlauget i Danmark og få kompetent rådgivning om områdets gravsteder.

Når du vælger en gravsten, vil du et langt stykke hen ad vejen kunne få det, som du vil have det. Mange ønsker dog at holde fast i traditionerne, når de står over for valget. Her kan du se beskrivelser af de mest gængse gravstenstyper.

Monument

Et monument er typisk en større gravsten, som står på en sokkel. Gravstenen består derfor af to eller flere dele, som kan udformes efter dine valg og ønsker.

Poleret gravsten

En poleret gravsten er en natursten, der er blankpoleret, så stenens naturlige farve og struktur bliver fremhævet. Polerede gravsten fås i mange forskellige størrelser, men der vil typisk være tale om en mellemstor gravsten, som tilpasses til dine ønsker og behov.

Ru gravsten

En ru gravsten fremstår ubehandlet med naturlig form og udseende. Der er typisk tale om en mellemstor gravsten, som stenhuggeren tilpasser til gravstedets størrelse.

Urnesten

En urnesten er en mindre gravsten, der anvendes ved bisættelser. Urnestenen kan være både ru eller poleret og udformes efter dine ønsker.

Plænesten

En plænesten er en vandret liggende sten, der ofte udformes efter de traditioner og klausuler, der eksisterer på den pågældende kirkegård. Din lokale stenhugger er bekendt med disse retningslinjer og kan vejlede dig, så du får et godt resultat.

Du kan altid trække på stenhuggernes erfaring og faglige ballast, hvis du vil træffe de rette valg

> Find en stenhugger i dit lokalområde